nedeľa 16. augusta 2015

Sledujete dátum spotreby kozmetiky?

Ahojte :) V dnešnom článku by som vám chcela priblížiť ako zistiť dokedy je vaša kozmetika ešte dobrá, kedy ju treba vyhodiť.. pretože toto všetko vplýva na vašu pleť. Naozaj si skúste urobiť čas a urobte si veľký poriadok vo všetkej kozmetike, ktorú máte doma, pretože nejde o to aby ste mali čo najviac kozmetiky, ale o to aby tá kozmetika, ktorú máte doma bola ešte so zárukou spotreby.
Tak dúfam, že vám bude príspevok užitočný.



Malá pomôcka:



  • Make-up a BB krémy- najviac jeden rok
  • Korektor- max 1 rok
  • Púder- jeden rok (ale napríklad Stay Mate od Rimmelu má spotrebu až 30 mesiacov)
  • Špirála- max 6 mesiacov, no to už sami vidíte že vám začne vysychať aj sa drobiť 
  • Balzamy a rúže- balzamy väčšinou jeden rok a rúže max 2 roky
  • Telové a pleťové krémy- 12 mesiacov (ale napríklad krém na tvár od Himalayi, ktorý mám doma má spotrebu len 6 mesiacov)
  • Micelárne vody- jeden rok
  • Parfémy, voňavky.. - 36 mesiacov
  • Šampóny a kondicioneri- jeden rok , ale to samozrejme dopotrebujte oveľa skôr
  • Laky na nechty- 36 mesiacov


Máte vyrážky?
Určite sa už aj vám stalo, že ste vôbec nezmenili produkty, ktoré ste používali, ale vaše pleť aj tak zrazu začala vyzerať inak. Vytvorili sa vám vyrážky poprípade ste mali pleť suchú alebo naopak mastnú. Netušili ste čím to mohlo byť a už vonkoncom vás nenapadlo, že produkty, ktoré používate by mohli byť už po záruke. .

Ako zistiť dátum spotreby?
Na kozmetike sa nachádzajú 2 dátumy spotreby. Jeden je ten klasický, ktorý poznáte aj z obchodu, keď si napríklad idete kúpiť mlieko. Máte tam napísané kedy presne končí (deň, mesiac, rok). A ten ďalší dátum, ktorý buhužiaľ veľa ľudí nepozná je dôležitejší. Väčšinou je označená na zadnej strane výrobku ako krabička v ktorej sa skrýva nejaké číslo (6M- čo znamená šesť mesiacov). Ak otvoríte výrobok automaticky to znamená, že sa vám napríklad 6 mesiacov (ako som uviedla príklad) začne plynúť. Teraz už neplatí dátum spotreby, ktorý je na každom výrobku, ale práve krabička, ktorá vám ukazuje koľko mesiacov tento výrobok môžete po otvorení používať.

Ak sa vám už stalo, že ste postupovali presne ako som to teraz ja opísala a výrobok sa vám napriek tomu pokazil skôr, napríklad aj o mesiac bude to zrejme tým, že ho už niekto pred vami otvoril v obchode, preto je veľmi dôležité aby ste si všetko a to hlavne kozmetiku prekontrolovali ešte predtým, ako ju prinesiete domov. Ak ste zábudlivý a nedokážete si zapamätať kedy ste si výrobok kúpili tak je praktické napísať si do zošita názov produktu a potom mesiac kedy ste ho začali používať a mesiac kedy mu končí spotreba. Mne veľmi pomáha ak robím hauly a ukazujem vám čo som si kúpila, pretože ak si prekliknem ku konkrétnemu článku, tak si viem pozrieť kedy som si výrobok kupovala ak si tiež nie som istá kedy som produkt kúpila.

Ďalšie rady ako odhaliť výrobok po záruke
Jednoznačným znakom je ak produkt začne zapáchať, stráca svoju farbu poprípade zmení svoju farbu a konzistenciu. Pleť na výrobok začne reagovať úplne inak ako kedysi (vyhádžete sa, výrobok sa nevsiakne dobre do vašej pleti, zanecháva iný efekt ako predtým). V týchto letných mesiacoch tiež môže viesť k pokazeniu výrobku ak napríklad skladujete kozmetiku na poličke pri okne, kde na ňu praží celý deň slnko.


Na záver by som vám len chcela povedať, že aj keď budete sledovať dátum spotreby  a uvidíte že ten výrobok už nie je taký aký bol predtým tak ho vyhodte a prestaňte ho používať, pretože radšej investujte do nového ako by ste museli investovať do liekov, ak by vám ten pokazený výrobok nedaj bože urobil alergickú reakciu, ktorú by ste museli riešiť u lekára.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára